Meny

BRÄDKLÄD

mittaklappen

1992 började jag delvis försörja mig på att konstruera och sy kläder för skid- och snowboardåkning. Jag hade åkt snowboard i 6 år och sporten var väldigt expansiv, men fortfarande ganska färsk i Europa. Jag kände tydligt att det ännu inte hunnit utvecklas några funktionella snowboardkläder.

Vintern 92/93 fick en symaskin och en säck med material och färdiga produkter åka med ner till Val Thorens. Detta var i den veva då bl.a. Skånska Cement bytte namn till SKANSKA. Lite inspirerad av det hade jag skapat varumärket BRÄDKLÄD™ – med prickar över A-na. Efterfrågan i Val Thorens blev glädjande nog så stor att jag fick skicka efter fler säckar material den vintern.

Varumärket är kvar, liksom de icke-anglifierade namnvalen. Kläderna och min kunskap har utvecklats.

Gemensamt för många snösporter är att man anstränger sig intermittent med ganska hård ansträngning i perioder och relativ vila däremellan. Ett tydligt krav på skalplaggen blir att de bör ge ett ganska stort luftgenomsläpp, så att man kan anstränga sig hårt och ändå ha ordentligt med isolerlager på utan att bli våt av kvarvarande svett. Är man svettig och dessutom har tunna isolerskikt blir man snabbt nedkyld i de lugnare perioderna.

Med genomsläppliga skalplaggsmaterial och relativt tjocka isolerskikt, kan man ta sina pauser, oftast i lä och utan fartvind, utan att dra på förstärkningsplagg varje gång – isolerskikten finns redan på. Detta är både tidsbesparande och bekvämt, det ger dessutom säkerhetsfördelar.

Om man, vilket är alltför vanligt idag, använder för täta skalkläder (ofta med plastbeläggningar laminerade på väven) och relativt tunna isolerskikt därunder för att inte bli för varm vid aktivitet så har man väldigt litet skydd mot nedkylning vid pauser, såväl självvalda såsom för lunch eller liftåkning, eller påtvingade såsom vid en skada.

En ytterligare fördel med relativt tjocka isolerskikt på är att man inte blir lika kall vid snökontakt, t.ex. om man sitter, står på knä, ligger eller har ramlat. En annan fördel är att skalplaggen inte blir lika varma och därmed inte smälter snö och blir våta lika lätt som vid tunnare isolering.

Ytterligare grundläggande krav på skalplagg för snösport är att de ger god rörelsefrihet för den sport de är till för, att de stänger ute snö, att snö inte fastnar på dem, att de inte är bylsiga och därmed väger onödigt mycket eller är är ivägen, att de är tåliga…

Vad gäller specifika funktioner på snowboardkläder kan sägas att flexibla och förböjda värme- och stötskydd inbyggda i skalbyxornas knän ofta är en stor fördel, då det blir att man står en del på knä i snön, till en början av misstag, och som mer erfaren för att vila, vänta, fotografera eller av andra anledningar. Det är då skönt att slippa ha separata knäskydd spända runt knäna, eller att slå i eller kyla ner sina ömtåliga knän i onödan.

Annat specifikt är, precis som för telemarkskläder, att byxornas knän bör vara nöt- och rivtåliga, och för snowboard även ordentligt vattentäta. Detta gäller även rumpan. På snowboardbyxor är värmeisolering insydd i rumpan också speciellt viktig, då man av olika anledningar sitter en hel del, både i snö och i lift.

Skalplaggsbyxorna BRÄDKLÄD™ har dessutom precis som laggplagg™ rejäla snölås både i ben och ovan bältet. Att snölåsen i benen är rejält säkra och täta är ännu viktigare på snowboardbyxor än på telemarksbyxor då det med bräda oftare händer att man pulsar i djupsnö, eftersom man oftast inte har skidor och stavar att gå med. Snölåset runt överkroppen är sytt i mycket tåligt nätmaterial med maskor små nog för att stänga ute snö, men stora nog för att nästan inte alls begränsa andningen. Detta snölås har två inbyggda rymliga dragkedjefickor och hålls uppe med hängslen, elastiska i ryggen.

På knän och i rumpa används en tunnare Cordura för att ge tålighet i kombination med flexibilitet. På jackornas axlar används vattentätt och mycket nöttåligt material för att hålla fukt från ovan och från ryggsäckens tryck på axeln ute och för att tåla långtida ryggsäcksanvändande. I övrigt används det mycket bra och mycket underskattade materialet bävernylon bestående av en blandning av nylon och bomull. Det är mycket slätt och snöavstötande, väl impregnerat, mycket slitstarkt, smidigt och tyst i alla temperaturer, men framförallt andas det väldigt, väldigt bra. Det är inte helt vindtätt och detta tillåter alltså tjockare isolerlager med alla fördelar det medför.

Jackorna har extremt god rörlighet i ärmarna, förböjda långa ärmar för att aldrig halka av handskarna i onödan (method air inga problem för den som minns hur), inbyggd slank huva, smal stående sidöppnad frontficka för småsaker, och stor frontficka för mer skrymmande saker såsom karta, handskar eller goggles vilka då lägger sig i en naturlig böj runt bålen.

BRÄDKLÄD™ – skalplagg, byxor och jacka: c:a 7000 kr inkl. moms. Priser varierar dock med utförande.