Meny

Teknik

detaljerHjulaxeln är i rostfritt syrafast stål (EN 1.4404), övriga rör är gjorda i aluminium (6063-T6) och anodiserade.
V-blocken är i svart glasfiberarmerad nylon (PA6 GF15) för styvhet, styrka och UV-tålighet. Vaggan/fåtöljsitsen/fodralet är sytt i helsvarta polyestermaterial, för att tåla UV-ljus bra, för styrka, och för att inte absorbera vatten och därmed torka fort. Nätmaterial är valt för att man lättare skall kunna hitta saker inuti, för viktens skull, samt för att få genomluftning och inte stänga inne fukt. Du kan skölja kärran ren från salt och torka den igen på plats i fodralet.

Hjulen är ett kapitel för sig. De är av kvalitetsmärket Blickle (typ PK 260/20-75G) och har innerslang så att en eventuell punktering har chans att lagas, och så att de långt ifrån kompressorer skall kunna pumpas även med en liten handpump (ett slanglöst däck behöver ofta chockfyllas för att åter täta mot fälgens insidor efter ett läckage). Risken för punktering eller annat luftläckage är dessutom mindre med innerslang. Hjulen har dessutom, för att rulla bra och för att vara enkla att rengöra, endast längsgående mönster. Nabbmönster vore obefogat då kärran inte har egen drivning, utan dras fram. Hjulen har bredd och diameter nog för att klara mjukare terräng och för rulla bra även där det är ojämnt. De är glidlagrade för viktens, robusthetens och korrosionsbeständighetens skull

Hjulen hålls på plats på axeln av fjädrande dubbelknappar i rostfritt stål (AISI 410) och brickor av nylon. Att de är dubbla (två motstående knappar) ger extra säkerhet, speciellt om en bricka skulle förloras och man tvingas köra färdigt en tur utan den. Knapparna sitter monterade i axeln och kan inte enkelt tappas bort såsom lösa sprintar kan.

Vaggan/fåtöljsitsen/fodralet försluts med en 7 mm spiraldragkedja (mindre känslig mot skador än en gjuten kedja) och spänns fast på kärran med starka acetalspännen från ITW Nexus. Två remmar för fastspänning av kajaken är dessutom sydda i vaggan, även dessa försluts med starka spännen från ITW Nexus.

Mått som kajakkärra: L 70, B 70, H 40 cm.
Mått som rigg: Mast 130, bom 95 cm.
Mått omonterad, inklusive hjul: 70x26x11 cm.
Vikt som kajakkärra: 4 kg.
Max brukslast: 100 kg.