Meny

laggplagg

solheisen

Telemarkskidåkning ställer förutom de grundläggande snösportkraven vissa specifika krav på de kläder som används. När jag i mitten av nittiotalet gled över mer och mer på telemark, blev det naturligt att börja ta fram kläder som levde upp till dessa krav.

Gemensamt för många snösporter är att man anstränger sig intermittent med ganska hård ansträngning i perioder och relativ vila däremellan. Ett tydligt krav på skalplaggen blir att de bör ge ett ganska stort luftgenomsläpp, så att man kan anstränga sig hårt och ändå ha ordentligt med isolerlager på utan att bli våt av kvarvarande svett. Är man svettig och dessutom har tunna isolerskikt blir man snabbt nedkyld i de lugnare perioderna.

Med genomsläppliga skalplaggsmaterial och relativt tjocka isolerskikt, kan man ta sina pauser, oftast i lä och utan fartvind, utan att dra på förstärkningsplagg varje gång – isolerskikten finns redan på. Detta är både tidsbesparande och bekvämt, det ger dessutom säkerhetsfördelar.

Om man, vilket är alltför vanligt idag, använder för täta skalkläder (ofta med plastbeläggningar laminerade på väven) och relativt tunna isolerskikt därunder för att inte bli för varm vid aktivitet så har man väldigt litet skydd mot nedkylning vid pauser, såväl självvalda såsom för lunch eller liftåkning, eller påtvingade såsom vid en skada.

En ytterligare fördel med relativt tjocka isolerskikt på är att man inte blir lika kall vid snökontakt, t.ex. om man sitter, står på knä, ligger eller har ramlat. En annan fördel är att skalplaggen inte blir lika varma och därmed inte smälter snö och blir våta lika lätt som vid tunnare isolering.

Ytterligare grundläggande krav på skalplagg för snösport är att de ger god rörelsefrihet för den sport de är till för, att de stänger ute snö, att snö inte fastnar på dem, att de inte är bylsiga och därmed väger onödigt mycket eller är är ivägen, att de är tåliga…

Specifikt för telemarksskidkläder är i princip att de har inbyggda knäskydd så att den seriöse terrängåkaren inte behöver spänna på sig separata knäskydd under byxorna. Många knäskålar har spräckts på åkare som kört helt utan skydd i terräng med dold stock och sten, eller bara fått en kompression där ett knä gått ner i skidan. Med knäskydd inbyggda i byxorna slipper man den inlåsning av svett, det obehag och de skavsårstendenser man får med separata skydd.

Annat specifikt är att knän i byxor bör vara förböjda så att de inte ger onödigt stramande när man böjer benen. Grenen bör vara tålig och flexibel så att den klarar och inte hindrar de många benväxlingar som sker både vid utförsåkning och på tur. Viss smidig värmeisolering som inte smiter åt, insytt i rumpan är också praktiskt då man normalt sitter en del, både i lift och t.ex. vid lunch på turer.

Skalplaggsbyxorna laggplagg™ har dessutom precis som BRÄDKLÄD™ rejäla snölås både i ben och ovan bältet. Snölåset runt överkroppen är sytt i mycket tåligt nätmaterial med maskor små nog för att stänga ute snö, men stora nog för att nästan inte alls begränsa andningen. Detta snölås har två inbyggda rymliga dragkedjefickor och hålls uppe med hängslen, elastiska i ryggen.

På insidan underbenen är byxorna förstärkta med så kallad bullet proof nylon för att stå emot skärskador från stålkanter och bindningar. På knän och i rumpa används en tunnare Cordura för att ge tålighet i kombination med flexibilitet. På jackornas axlar används vattentätt och mycket nöttåligt material för att hålla fukt från ovan och från skidor på axeln ute och för att tåla långtida ryggsäcksanvändande och skidbärande. I övrigt används det mycket bra och mycket underskattade materialet bävernylon bestående av en blandning av nylon och bomull. Det är mycket slätt och snöavstötande, väl impregnerat, mycket slitstarkt, smidigt och tyst i alla temperaturer, men framförallt andas det väldigt, väldigt bra. Det är inte helt vindtätt och detta tillåter alltså tjockare isolerlager med alla fördelar det medför.

Jackorna har extremt god rörlighet i ärmarna, förböjda långa ärmar för att aldrig halka av handskarna i onödan, inbyggd slank huva, smal stående sidöppnad frontficka för småsaker, och stor frontficka för mer skrymmande saker såsom karta, handskar eller goggles vilka då lägger sig i en naturlig böj runt bålen.

laggplagg™ – skalplagg, byxor och jacka: c:a 7000 kr inkl. moms. Priser varierar dock med utförande.